Milloinkaan en ole ymmärtänyt itsensä kiusaamista ääriolosuhteissa, kylmässä, nälässä ja likaisuudessa. Toisaalta kuitenkin kesäkoti voi olla todella hyväkin juttu, jos asia on huolella suunniteltu toimivaksi ja lomailijaa palvelevaksi. Ei ole poissuljettu vaihtoehto pitää kunnossa tuota paikkaa, jotta se pysyy kauniina ja viihtyisänä, mutta en myöskään lähtisi asumaan linnaa geometrisine puutarhoineen, jollei olisi kokonaista hovia siitä kanssani huolehtimassa. Kyllähän paikan täytyy olla sellainen, jossa sielu lepää ja ajatukset tuulettuvat ja tavallaan kaukana kavalasta maailmasta. Moneen kertaan on kuitenkin tullut todettua, että poissa olo rutiineista tekee vapaasta pidemmän tuntuisen. Eikä yksinkertaisetkaan olot ole välttämättä pahasta, kunhan on siistiä ja mahdollisuus huolehtia myös ympäristön kunnosta. Onhan rentouttavaa sekin, että päivät kuluvat peruspuuhien parissa, vettä lämmitellessä ja heinää niittäessä. Kuitenkin vettä on oltava tarjolla niin paljon, että paikat voidaan pitää puhtaana ja syöpäläiset loitolla ja kyllä saunaankin olisi mukava päästä silloin, kun siltä tuntuu ja silloin pitäisi voida myös peseytyä ihan perusmeiningillä.

    Vierailu mökillä, jossa pöytä oli niin tahmainen, että siihen nojatessa hiha jäi kiinni ja vuoteissa oli syöpäläisiä ei ollut positiivinen kokemus. En minä osaa rentoutua ja vain olla sekä nauttia luonnosta tuollaisissa olosuhteissa. Ja jäinkin miettimään, kuinka erilaisia mökkikokemuksemme ja tottumuksemme ovat. Itse olen perheeni kanssa aina mökkeillyt rantamökeillä ja tottunut veden rajattomaan käyttöön sekä perus siisteyteen, kun vettä kerran on, etten todellakaan osaisi kuvitella kotiutuvani kuivan maan mökkiin, jossa vettä on käytössä niin vähän, ettei voi pitää paikkoja siisteinä.

    Minulle kesämökkeily ei ole yhtä kuin ihanaa lomailua, vaikka monelle mökille olisinkin voinut jäädä pitemmäksi ajaksi nauttimaan suomalaiskansallisesta maisemasta saunoineen ja järvineen. Se ei vaadi sähköä, eikä juoksevaa vettä, mutta mahdollisuuden mutkattomaan ja vaivattomaan mielen ja kehon lepoon.